Въведената за една година антикризисна мярка, с която ДДС на централното

...
Въведената за една година антикризисна мярка, с която ДДС на централното
Коментари Харесай

Нови фактури с коригирано ДДС от Топлофикация София

Въведената за една година антикризисна мярка, с която  ДДС на централното отопление бе понижен от 20 % на 9 % , наложи „ Топлофикация София “ да създаде нов формат на обща фактура за регистриран интервал 2022/23 година, оповестиха от сдружението.

Изтичането на мярката на 1 юли тази година ще даде отражение върху използваната Данък добавена стойност ставка към датата на издаване на общата фактура и резултата от равнене на потребената и прогнозната сила.

В новия формат на фактурата на „ Топлофикация София “ е маркиран другият размер на Данък добавена стойност ставката върху планирано начислената топлинна сила през двата ценови интервала: май – юни 2022 година,

когато цената на топлинната сила е 98,48 лева./МВтч при Данък добавена стойност ставка от 20 на 100 и юли 2022 година до април 2023 година при цена 137,86 лева./МВтч и Данък добавена стойност 9 на 100,

Увеличението на цената на парното и топлата вода за клиентите на „ Топлофикация София “ е с 0,05 %  за идващия едногодишен ценови интервал от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година

За клиентите на столичното топлофикационно сдружение одобрената годишна планирана цена на топлинната сила за битовите консуматори е 137,93 лв. за мегаватчас.

Формата и наличието на фактурата са създадени според рекомендациите на Министерството на финансите и Националната организация за приходите,

а структурата на документа образно се приближава до към този момент позната на клиентите месечна фактура и обща фактура от предходния сезон, за които от сдружението показват,

Най-важната информация остава на първа страница, където потребителите могат да видят количеството на потребена сила за двата ценови интервала, както и информация за дължима сума или сума за приемане по обща фактура, прецизират от „ Топлофикация София “.

За по-голяма изясненост на клиентите е предоставена  спомагателна и детайлна информация по интервали за данъчните основи и използвана данъчна ставка на потребената сила.

На начална страница остава полето, в което е посочена сумата за доплащане или връщане по общата фактура.

Информацията е изнесена на обособен ред за по-голяма изясненост и нагледност, а методът, по който е образувана, е показан в обособена таблица.

Допълнително е посочен и  крайният период за рекламации по направените изравнителни сметки. 

На втора страница на общата фактура клиентите могат да видят разяснителна информация за издадените кредитни вести за планирано начислена топлинна сила.

са добавени фактурираните по месеци равни месечни вноски и планирано начислени суми за отчетния интервал.

В новата обща фактура е направено  в допълнение разяснение по отношение на вероятните разлики с изравнителните сметки , които потребителите са получили от топлинните си счетоводители. Това се постанова,

защото справките от компаниите за дялово систематизиране не отразяват осъществените през отчетния интервал заплащания.

За облекчение на клиентите във фактурите са посочени другите благоприятни условия за заплащане, както и адресите на потребителските центрове на „ Топлофикация София “.

Промените в оформлението на новата обща фактура са приложени за  другите форми на възнаграждение на употребяваната топлинна сила – планирано ползване и възнаграждение на равни месечни вноски,

допълват от сдружението.

За улеснение на клиентите детайлно изложение на сметките с ясни графични обозначения може да се види както на уеб страницата на сдружението, по този начин и в потребителските центрове.

Първите общи фактури на клиентите ще бъдат издадени дружно с юнските месечни сметки и ще бъдат забележими в центровете за обслужване на „ Топлофикация София “ и партньорската мрежа на 17 юли тази година.

Възражения по направените изравнителни сметки се подават до 31 август към топлинния счетоводител, обслужващ етажната благосъстоятелност, припомнят от столичното топлофикационно сдружение.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР